Як вибрати змішувач для кухні
Зміст |
Ця стаття доступно підкаже Вам, як вибрати якісний кухонний змішувач: розглянемо основні типи, матеріали, переваги і недоліки.
Крок 1 Підбираємо матеріал
Одним з найбільш важливих факторів у процесі вибору такої деталі сантехніки залишається метал. Від нього залежить те, наскільки довго вам прослужить кран, чи буде він піддаватися корозійними процесам і наскільки естетичним в цілому буде його зовнішній вигляд. Отже, змішувачі виготовляють з цілого ряду матеріалів. Розглянемо найбільш популярні матеріали.
Цей метал залишається абсолютним лідером на ринку: він заслужив визнання завдяки своїй довговічності і практичності. Він не іржавіє після довгих років використання (так як латунь не може іржавіти а лише окислюється) і в цілому зберігає свої характеристики досить довго. При цьому латунні змішувачі ще й коштують дуже демократично - а це безсумнівно чудова новина для покупця.
Для того, щоб зовнішній вигляд змішувача для кухні був ще більш стильним, його покривають напиленням. Давайте розглянемо найпоширеніші варіанти покриття:
- Покриття хромом найбільш довговічне, але в той же час на ньому сильніше видно відбитки пальців, подряпини і найменші забруднення. При належному догляді термін експлуатації досягає кілька десятиліть;
- Нікелеве покриття може бути з сатиновим (матовим) фінішем, а також і в варіації «нержавіюча сталь». Його блиск матовий на відміну від глянцевого блиску хрому, а у догляді він набагато простіший;
- Бронзове напилення надає всій конструкції золотисто-коричневий відтінок. Для такого забарвлення зазвичай використовується спеціальна емаль або епоксидна смола, що абсолютно безпечно для здоров'я людини. Вироби з таким напиленням прекрасно вписуються в інтерьєри в стилі ретро (під старовину) а також надають приміщенню розкоші.
Нержавіюча сталь - даний матеріал зустрічається досить рідко через більш високу вартість виробництва. Як наслідок на ринку представлений не дуже широкий модельний ряд. У питанні міцності і надійності нічим не поступається латуні: він не піддається механічним пошкодженням, зберігає свій зовнішній вигляд в бездоганному стані навіть через кілька років інтенсивної експлуатації. По ціні обійдеться трохи дорожче аналогічного латунного.
- Граніт та кекраміка
Якщо вибір змішувача на кухню впав на гранітні, керамічні або кам'яні варіанти, то відразу хочемо вас попередити, що з цих матеріалів сантехніку не роблять. Як правило, це металеві крани (з латуні або сталі), покриті спеціальним декоративним елементом. Ця властивість більше впливає на їх естетичні дані: крани гармонійно поєднуються зі стільницями. При цьому змішувачі дуже прості у догляді: на поверхні практично непомітні краплі води та сліди від дотиків.
Є й недоліки: моделі коштують досить дорого, а їх покриття з часом покривається сколами і тріщинами.
- Силумін
Силумін являє собою сплав алюмінію і кремнію - найдешевший за вартістю варіант, але в той же час назвати його високоякісним не можна. Зазвичай такі змішувачі випускає Китай, служать вони до року (в кращому випадку трохи більше). Досвідчені сантехніки рекомендують звертати увагу на таке обладнання тільки в тому випадку, коли вам потрібно придбати його у тимчасове житло. В іншому випадку вам доведеться постійно його ремонтувати або часто міняти, оскільки силумін досить швидко вимивається водою, в наслідок чого з'являються розколи в корпусі.
Силумін легко відрізнити за вагою: підозріла легкість підкаже вам, який перед вами метал. Найчастішими поломками є сильні протікання та деталі що відвалюються. Для будинку, в якому ви живете постійно, ми рекомендуємо звернути увагу на більш якісну продукцію.
- Пластик
Найдешевший варіант - пластиковий. Але варто сказати, що за своїми характеристиками він виявляється краще силуміну. По-перше, він не піддається корозійним процесам, по-друге, сміливо переносить навіть найжорсткішу воду, по-третє, відрізняється стійкістю і до хімічних речовин.
Але є два фактори, які не дозволяють стати цим змішувачів лідерами продажів. Пластик досить крихкий - будь-який неакуратний дотик може вивести його з ладу. А зовнішній вигляд не настільки ефектний як у моделей з інших матеріалів. Встановлювати їх можна на орендованій квартирі або на дачі, де інтер'єр не є таким вже й важливим.
Крок 2 Визначаємося з типом конструкції
Наступний пункт в питанні «Як правильно вибрати змішувач?» - це підбір сантехніки за типом управління. З цими характеристиками, швидше за все, знайомий кожен, але описати детальніше всі важливі пункти буде не зайвим.
Це класичний варіант, знайомий дуже багатьом: є два обертових вентиля біля виливу. Завдяки їм можна контролювати температуру води змінюючи інтенсивність подачі холодної і гарячої води, а також напір струменю.
У наші дні ця система поступово йде в небуття, так як таке управління особливо зручним не назвеш. Для того, щоб температура води вас повністю влаштовувала, доведеться одночасно обертати обидва вентилі, що зовсім незручно. Але є і позитивні моменти:
- витрата води виявляється більш економічною;
- при необхідності ремонт можна зробити і самостійно;
- добре виглядають в класичних інтер'єрах;
- дають можливість найбільш точно налаштувати температуру води.
Такі моделі поступово витісняють двовентильні, так як вони зручніше в управлінні. Зовні конструкція являє собою вилив і всього один важіль поруч, який потрібно обертати в горизонтальному напрямку для того, щоб відрегулювати температуру води. Для того, щоб включити подачу води, важіль переводиться у вертикальне положення, або натискається, якщо ручка перемикання важеля виконана у формі циліндра.
Цей кран зручний і з точки зору експлуатації: включити подачу води можна одним легким рухом руки. Розташовується вентиль збоку або зверху виливу, це залежить від його конструкції в цілому. За своїми характеристиками одноважільні моделі не поступаються двохвентильним, тому їх цілком можна розцінювати як гідну альтернативу класичним пристроям.
Подивившись дане відео можна детально ознайомиться з зовнішнім виглядом і комплектацією змішувача для кухні:
- З вбудованим термостатом
Наявність термостата в змішувачі - це вже не новина в світі сантехніки, але таке управління відрізняється вражаючою точністю температури. При виборі даного типу змішувача слід враховувати, що він не гріє воду, а лише змішує потік холодної та гарячої води до заданої температури. Змішувач подасть воду тільки в тому випадку якщо її температура не перевищує встановлену користувачем (так звана "захист від опіків").
Крок 3 Обираємо спосіб монтажу
На ринку представлена всього два види кухонних змішувачів за способом установки, а саме:
- Врізні - встановлюються безпосередньо на стільницю або мийку в спеціальний отвір.
- Настінні - монтуються на стіну. У комплектації до таких кранів завжди присутні ексцентрики, що дозволяє підігнати відстань між виходами води під стандартні для змішувачів 150 мм. Як правило такі змішувачі встановлюються в старих будинках.
Крок 4 Увага на запірні клапани
Запірні клапани виявляються теж дуже важливою складовою в процесі розгляду того, який змішувач підійде для кухні. Так, основною відмінністю двохвентильних і одноважільних установок полягає і в тому, який у них запірний клапан.
- Одноважільні
На заводі їх комплектують картриджем - невеликий деталлю з кераміки. Зверніть увагу на те, що вода повинна бути очищена від твердих частинок. Термін експлуатації в середньому досягає 10 років, якщо всі правила дотримані.
- Двохвентильні
Конструктивно вони відрізняються тим, що для регулювання температури і напору використовуються дві кранбукси, одна управляє потім холодної води, друга - гарячої. Кранбукси бувають двох видів: класичні (повзункові) - багатооборотні з гумовими прокладками на закінчення робочого штока і напівоборотні - з керамічними пластинами. Гумова прокладка перекриває вхідний отвір в змішувач і багато в чому визначає всю продуктивність роботи, а також надійність закриття і відкриття крана. Кран-букса з керамікою працює швидко і чітко, але вимагає більш чистої води і абсолютно не переносить ударів і грубої сили. Регулювання температури в порівнянні з одноважільними моделями більш повільне.
Крок 5 Який вибрати Тип виливу
Ще одне питання, яке цікавить багатьох покупців, це те, який же тип виливу і його висота потрібна для кухні? В першу чергу потрібно звернути увагу на те в які ємності ви зможете набирати воду, наскільки вам зручно буде мити посуд або руки. Дуже важливо підібрати правильну модель, щоб не розбризкувати воду по підлозі і стільницям.
Тип виливу багато в чому залежить від глибини раковини. Так, високий підійде в тому випадку, якщо глибина чаші становить від 200 мм. Якщо ж глибина чаші знаходиться в діапазоні до 200 мм, тоді краще звернути увагу на низько розташований носик виливу.
Кращий змішувач для кухні - це ще і той, який можна розмістити строго над центром зливного отвору чаші. Найкраще простежити за тим, щоб носик не дуже близько розміщувався до бічних стінок, інакше вода буде постійно розбризкуватися. Якщо ваша мийка має дві секції, то потрібно підібрати таке обладнання, у якого вилив можна буде переміщати з одного боку в інший.
Крок 6 Додаткові Функції
Незважаючи на те, що в класичному вигляді змішувачі мають всього одну функцію, сучасні моделі мають ще й додаткові можливості. Те, чи потрібні вони зовсім, вирішує кожен покупець самостійно. В цілому, деякі доповнення досить приємні.
- Можливість подавати питну воду
Особливо це актуально у великих містах, де пити воду з-під крана загрожує небезпечними наслідками. Тому деякі моделі мають вбудовану функцію фільтрації води, що дає можливість отримувати очищений ресурс з міні-крана. Підійде будь-яка система фільтрації.
Якщо ви думаєте про те, який змішувач підійде для кухні, то такий варіант цілком може вам підійти. Спеціальний висувний механізм значно спрощує процес експлуатації: можна наповнити каструлі будь-якого обсягу а також полегшується догляд за мийкою. Такий змішувач оснащений шлангом, до кінця якого прикріплена душова лійка. В окремих моделях ця лійка має кнопку для вибору режиму розсіювання.
Кро 7 Визначаэмося з дизайном
Важливою характеристикою є і зовнішній вигляд пристрою. Особливо це важливо для сучасних стильних кімнат: адже змішувач повинен органічно вписуватися в дизайн приміщення в цілому. Розглянемо найпопулярніші варіанти:
- Для інтер'єрів у стилі класицизм, кантрі, шеббі-шик відмінно підійдуть змішувачі в стилі ретро в бронзовому або хромованому виконанні
- Хай - тек, техно, мінімалізм - хромований змішувач змішувач прекрасно впишеться в ці стилі
- Поп-арт, Ф'южн - тут підійдуть як хромовані моделі так і більш сміливі жовті, червоні, рожеві змішувачі
Корисні поради
Думаємо, на більшість ваших питань, пов'язані з проблемою «як вибрати змішувач для кухні?» ми відповіли. Наостанок хочемо тільки дати вам кілька порад, щоб ви точно не помилилися з покупкою і були всім задоволені.
- Якісна модель не може коштувати надто дешево. Недорогі варіанти часто не відрізняються високою якістю, так як виконані з неякісного матеріалу і не дуже старанними виробниками.
- По можливості звертайтеся до перевірених магазинів: наприклад, в мережеві будівельні гіпермаркети або інтернет-магазини (як «СанТоп»: ми пропонуємо вам тільки найякісніші варіанти).
- Звертайте увагу і на бренди. Краще відразу заплатити більше, ніж потім постійно міняти або конкретні деталі, або весь змішувач в цілому. Тому краще уникати зовсім невідомих виробників: цілком ймовірно, що ви купуєте погану сантехніку.
- Звертайте увагу на вагу. Хороша модель не може бути занадто легкою, так як метал досить важкий сам по собі. Також великим плюсом буде наявність гарантії і всіх необхідних сертифікатів.
- Шланги для води - стандартні шланги для води до змішувача дуже часто короткі і знаходяться в межах 20 - 50 см. Тому якщо вам потрібен довший шланг його потрібно буде придбати окремо.
Запрошуємо Вас в наш інтернет-магазин «СанТоп»: ми зібрали тільки якісне обладнання для вашого будинку. При необхідності наші консультанти допоможуть вам визначитися з вибором, колектив фірми забезпечить своєчасну доставку кур'єрськими службами в ваш населений пункт по всій Україні.